Opvang en Herplaatsing


Helaas gebeurt het toch weleens dat een hond niet (meer) past bij de eigenaar die hem heeft aangeschaft. Het kan zijn dat blijkt dat de hond en baas toch niet zo’n goede combinatie zijn of dat er sprake is van een gedragsprobleem. Het kan ook zijn dat er in de persoonlijke omstandigheden van de eigenaar iets veranderd is, waardoor deze de hond niet meer kan houden.
Alert richt zich vooral op het opvangen van honden die extra aandacht nodig hebben en niet in een regulier asiel terecht kunnen. Deze aandacht kan bestaan uit extra zorg of training. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een zwangere teef, die we een plek bieden om tot rust te komen, haar pups op de wereld te zetten en haar ondersteunen bij de opvoeding en socialisatie
daarvan. Maar het kan ook gaan om heel jonge honden, die nog volop gesocialiseerd moeten worden, honden met probleemgedrag, of honden die in zorgwekkende situaties verkeren en met spoed opgevangen moeten worden.
Bij het opvangen en herplaatsen van de honden gaat Stichting Alert uit van de volgende principes:
– We beoordelen de honden bij binnenkomst op gedrag en gezondheid en maken een plan van aanpak.
– We geven openheid in gezondheid en gedrag van de hond die in de opvang verblijft en ter herplaatsing wordt aangeboden. Hierdoor wordt er op de website regelmatig verslag gedaan van de voortgang van de honden ondersteund door foto’s en filmpjes.
– We trainen honden in de hondenopvang, zodat de kans op herplaatsing vergroot wordt.
– We vangen honden op in groepshuisvesting (indien mogelijk).
– We kijken altijd of er een goede match is tussen de hond en de nieuwe eigenaar. De honden gaan ook altijd eerst 2 weken op proef mee naar huis.
– We verlenen nazorg en (indien nodig) gedragsbegeleiding bij plaatsing bij een nieuwe eigenaar.
Tijdens het verblijf in de opvang zijn we dus steeds bezig met het welzijn van deze honden. Wij zorgen voor een unieke huiselijke opvang waar een vaste kern van verzorgers zorgen voor een stabiele situatie. Elke medewerker heeft max. 4 honden onder zich zodat er veel persoonlijke aandacht is. Nieuwe honden die binnen komen worden al snel in contact gebracht (waar dit mogelijk is) met de reeds aanwezige honden. We proberen een warme,
veilige situatie te creëren zodat de hechting met mensen blijft bestaan of juist verbeterd wordt. Diverse mensen zullen dus ook in contact komen met de honden en prettige dingen met ze doen, zoals wandelen, spelletjes of training. Dit zorgt ervoor dat een Alert- hond vaak een mensgerichte hond is.

Naast een prettig, welzijn verhogend verblijf krijgen de honden ook verrijking aangeboden.
Dit wordt natuurlijk op de hond afgestemd en kan bestaan uit training in allerlei situaties (zoals in groepsverband, in het bos, in huis of in een winkelcentrum). Ook gaan we waar het kan; zwemmen met de honden, gaan ze mee op de sup, lopen ze mee aan de fiets, bieden we ze denkspelletjes aan, mogen ze op het loop- rad of gaan we ermee speuren.
Uiteraard past niet elke vorm van verrijking bij elke hond. Ook dit is maatwerk bij Alert. Mede hierdoor krijgen wij een goed beeld wat de hond leuk vind en bij welk type baas hij of zij happy wordt. Ook krijgt een nieuwe eigenaar zo een goed en reëel beeld van de hond in kwestie.
Naast verrijking is rust belangrijk! Gaan slapen in de groep is niet voor elke hond te doen en daarom hebben wij ook benches waarin honden in alle rust kunnen slapen en zo de prikkels van de dag kunnen verwerken. Momenteel hebben we op de huidige locatie alleen geen ruimte om honden apart te zetten, ze moeten dus wel in de bestaande groepen passen. Kijkend naar de hond zullen wij ook zorgen voor het juiste dieet tijdens hun verblijf bij ons. Onze ervaring is dat veel probleemgedrag voort komt vanuit pijn, waaronder buikpijn maar ook gewrichtspijn. Met de juiste voeding kun je vaak al veel betekenen voor deze honden zodat ze hier in mindere mate of helemaal geen last meer van zullen hebben. Indien nodig gaan we naar de dierenarts.
Onze huidige locatie is helaas zeer beperkt dus we kunnen veel honden niet de hulp bieden die ze nodig hebben. Wel proberen we drachtige teven en pups tot 5 maand altijd op te vangen. Heeft u spoedhulp nodig? Dan proberen wij dit altijd z.s.m. aan te bieden. Bij agressie binnen het eigen gezin proberen we zo spoedig mogelijk met een oplossing te komen. Hieraan zitten wel extra kosten aan verbonden. Kijk voor meer informatie onder ‘gedragstherapie’.