gedragsproblemen bij de hond

Steffie grommend
Gedragsproblemen: Nooit vanzelf beter

Vertoont een hond gedrag dat serieuze problemen oplevert: agressie, uitvallen, obsessief verdedigen van voer, terrein en/of baas. Laat het niet verder escaleren, maar vraag een gedragsconsult aan. Het wordt nooit vanzelf beter.

Analyse van het probleem

Tijdens het gedragsconsult wordt door Yvette van Veldhuijsen (kynologisch instructeur, gedragstherapeut en gedragstester) een zorgvuldige analyse gemaakt van het probleem en wordt er gekeken hoe dit op te lossen. Als het vermoeden bestaat dat er medische klachten (pijn) aan ten grondslag liggen, wordt de hond ook medisch onderzocht door een dierenarts. Immers pijn triggert de hond om ander gedrag te laten zien. Uit internationaal onderzoek blijkt namelijk dat 80% van de honden met probleem gevend gedrag pijn blijkt te hebben! En wij zien zelfs 90% in de praktijk. Probleem gevend gedrag kan zijn agressie, angst, maar ook bijvoorbeeld niet alleen thuis kunnen zijn of geluidsangst.

Oplossing

Vanuit dit gedragsconsult wordt gekeken naar een oplossing. Daarmee helpen wij het welzijn van mens en hond, zonder daarbij de veiligheidsrisico’s uit het oog te verliezen.

Hoe gaan we te werk

Na het 1e contact per mail (of telefoon) kijken wij wat de beste optie is voor eigenaar en hond.  Maar ook wat haalbaar is voor zowel de eigenaar (emotioneel, financieel) als de hond (dit in het belang van het welzijn van de hond).

Wij bieden verschillende mogelijkheden om met het (probleem)gedrag aan de slag te gaan:

      • Telefonisch spreekuur om al even contact te hebben en een simpele vraag te stellen
      • Gedragsconsult
      • Groepslessen
      • VIP training voor HR honden
      • Privélessen
      • Gedragstraining
      • Ggedragstesten; deze testen voeren we alleen uit in combinatie met een gedegen medisch onderzoek (niet alleen orthopedisch, maar ook maag- darm kanaal en allergieën)
      • In een acute situatie kunnen we vaak een hond tijdelijk in een hands-off kennel in pension zetten. Hierdoor ontstaat tijd om te kijken wat er mogelijk is zonder dat er nog een gevaarlijke situatie is
      • Er zijn interne trainingen mogelijk
      • Soms is het helaas nodig de hond te herplaatsen omdat eigenaar en hond geen match zijn (dit is niemands fout)
      • Soms is euthanasie de enige oplossing om het lijden van de hond te stoppen

Hulp vragen bij ongewenst gedrag

Samenwerken met professionals

We werken ook vaak samen andere professionals. Dierenartsen in heel Nederland, dierenasiels,  dierenambulances en gedragstherapeuten liggen misschien voor de hand. Maar ook met zorgmedewerkers, woningbouwverenigingen en politie hebben we regelmatig contact.
Soms kan of wil de eigenaar van de hond het probleem niet erkennen of onderzoeken, maar is er een gevaarlijke situatie in een gezin of in de buurt. Ook dan komen we in actie.
Hulp aan professionals

Tjonge dat ik maanden bezig ben om een hond geplaatst te krijgen om de kinderen in het gezin waar al zo veel speelt veilig te krijgen. Best bizar!

Onze bevindingen >>

medewerker Raad van de Kinderbescherming

Snel schakelen

Veel HR honden, of honden die bijtincidenten hebben veroorzaakt worden niet opgenomen in asielen. Waar wij alle begrip voor hebben.  Dit heeft vaak te maken met gebrek aan deskundig personeel zoals gedragstherapeuten, de vele aanvragen en/of ruimtegebrek.
De vele aanvragen en ruimtegebrek zijn bij ons zeker ook een issue, maar door onze manier van werken met meerdere trainers, gedragstherapeuten en gedragstesters kunnen wij honden sneller beoordelen. Dit zorgt voor tijdswinst, maar ook dat kansloze honden plek maken voor honden die wel kansen hebben.  Wij vinden het vreselijk dat er soms jonge honden worden gedood omdat ze een gevaar zijn in de huidige setting, maar in een andere setting nog prima een fijn en verantwoord leven kunnen leiden.  Als er echter sprake is van een ernstige situatie waarbij (gezin van) eigenaar of de buurt gevaar lopen, moet er altijd snel wat gebeuren.  Ons team kan snel schakelen.

Spoed telefoon

Heb je als dierenarts, hondenprofessional of hulpverlener met spoed overleg nodig?

06 81628076

Spreek bij geen gehoor een bericht in met naam, telefoonnummer en de vraag. Wij bellen z.s.m. terug.


Voor overige vragen het contactformulier invullen.