Wat wil je horen… het losloopsprookje of liever een realistisch verhaal?

Regelmatig krijgen wij vragen of honden die slecht gesocialiseerd zijn, getraumatiseerd zijn en soms zelfs al een hond zwaar verwond hebben kunnen loslopen, en kunnen leren andere honden te negeren.

Ja dat kan!!

Bij sommige honden lukt dat in 1% van de omstandigheden. Bij andere honden 50% of zelfs 90% van de omstandigheden. Dat lijkt natuurlijk super tof… maar ben jij bereid om dat risico te lopen? Risico dat je hond toch de fout in gaat?

Want in geval van stress valt een hond terug in het eerst geleerde gedrag. Zoals bijvoorbeeld vol in de verdediging gaan, met alle risico’s van dien. 

  • Risico dat een andere hond zwaar gewond raakt of erger?  
  • Risico dat jouw hond gedood word om wat er is gebeurd of dan gaat gebeuren
  • risico dat jij een strafblad krijgt. Er zijn steeds meer beroepen waar je een VOG ( verklaring omtrent gedrag) voor nodig hebt. Die krijg je niet meer als je een strafblad hebt.

Dit kan gemakkelijk voorkomen worden door een riem en soms een riem met muilkorf te gebruiken. Of door een hondenspeeltuin af te huren met een hoog hek waar je hond lekker ongestoord kan rennen, waar hij veilig is en andere honden buiten dit veld ook. 

Of een hond al dan niet kan loslopen met andere honden heeft te maken met ras, genetica, epi-genetica ( omstandigheden van de zwangere teef), socialisatie, leerervaringen, training, trauma, stress, stress stapeling en wie of wat je tegenkomt!

Training en leiderschap is dus maar een klein deel van deze puzzel. Oké, een niet onbelangrijk deel van deze puzzel, maar toch slechts een deel.

Je bent natuurlijk zuinig op je hond en andermans honden. En ja, je kan in de plaats van honden ook hier invullen; problemen met katten, mensen etc.
Jouw hond is jouw verantwoordelijkheid en van jouw afhankelijk voor zijn veiligheid. Neem die taak dus serieus!

 

Waar kunnen wij jou mee helpen? 

  • Wij hebben een losloopplek afgesloten met een 180cm hoog hekwerk, waar je hond veilig kan rennen en spelen.
  • Wij kunnen je helpen met muilkorftraining en het leren lopen aan een slappe lijn.
  • Wij kunnen je helpen je hond te laten wennen aan andere honden door middel van Counter- conditionering en rehabilitatie. Helaas geeft dit nooit 100% resultaat, trainers die dat wel beloven geloven waarschijnlijk nog in Sinterklaas en de kerstman, dit zijn sprookjes.


Wil je veilig en verantwoord komen trainen, ben je van harte welkom bij Hond Veilig Nederland. Ook met een hond die heel lief is maar wat problemen heeft. Wees welkom voor een privéles of waar mogelijk groepslessen.