Wandelen zonder trekken: hoe maak je het leuk voor jou én je hond?

Wandelen aan de lijn is voor veel hondeneigenaren een bron van frustratie. Maar als we eerlijk zijn, is het waarschijnlijk ook een bron van ergernis voor je hond. Stel je voor dat hij kon praten – wellicht zou hij verzuchten: “Mijn baasje trekt zo vaak aan de lijn!” 

Gelukkig kun je hier samen met je hond verandering in brengen. Het geheim? Duidelijkheid en beloning! In deze blog leg ik uit hoe je het trekken aan de lijn kunt verminderen en wandelen voor jullie allebei leuker maakt. 

 

Het belang van consequente beloningen

Om je hond te leren netjes aan de lijn te lopen, is het essentieel om hem te belonen voor gewenst gedrag. Beloningen kunnen van alles zijn: een complimentje, een aai, een snoepje of zelfs de mogelijkheid om bij een favoriete plek te komen, zoals een uitrenveld. 

Wat je moet voorkomen, is dat je hond leert dat trekken óók kan werken. Stel, je hond trekt richting het uitrenveld en jij laat hem daar los. Hij leert dan: trekken = sneller vrij mogen rennen. Of als je partner eraan komt lopen en je hond mag trekkend naar hem toe, dan leert hij: trekken = sneller begroeten. 

Om het trekken echt te stoppen, moet je ervoor zorgen dat je hond nergens komt door te trekken. Het vraagt wat geduld, maar met consequente training zul je snel vooruitgang boeken.

 

Vier handige commando’s voor wandelen

Voor veel eigenaren is het lastig om goed gedrag aan te leren tijdens het wandelen. Maar voor honden is het nog ingewikkelder als de eigenaar niet duidelijk is in wat hij wil. Daarom is het handig om vier verschillende ‘lopen’-commando’s aan te leren: trekken, snuffelen, meelopen en volg. 

1. Trekken
In situaties waarin de hond toch gaat trekken, kun je beter het commando “trekken” gebruiken. Soms is het namelijk bijna onmogelijk voor (jonge) honden om niet te trekken, zoals wanneer ze dringend naar buiten moeten of als iemand hen enthousiast roept. Door een specifiek commando te koppelen aan dit gedrag, maak je het voorspelbaar en controleerbaar. 

2. Snuffelen
Als de hond zich moet ontlasten, zal hij eerst willen snuffelen om een geschikt plekje te vinden. Geef hiervoor het commando “snuffelen” en houd de lijn slap. Dit commando kun je ook gebruiken om de hond tussendoor te laten ontspannen of als beloning voor netjes meelopen of volgen. 

3. Meelopen
Bij dit commando is het de bedoeling dat de hond zonder te trekken met je meeloopt. Hij mag daarbij iets voor je, achter je of naast je lopen – links of rechts maakt niet uit, zolang de lijn slap blijft. 

4. Volg
“Volg” is een meer geavanceerd commando dat vaak wordt gebruikt in wedstrijdsituaties. De hond loopt hierbij strak aan je linkerbeen en kijkt omhoog naar jou. Dit commando is ook handig als je langs iets moet lopen dat je hond kan triggeren om uit te vallen. Door hem gefocust te houden, kun je vaak makkelijker voorbij dergelijke situaties komen. 

 

Extra tips voor ontspannen wandelen

Naast het gebruik van duidelijke commando’s, zijn er nog een aantal extra tips die kunnen helpen: 

  1. Gebruik de juiste uitrusting
    Een goed passende halsband of een comfortabel tuigje kan een groot verschil maken. Kies voor materialen die prettig zitten en let erop dat je hond genoeg bewegingsvrijheid heeft zonder dat hij uit de uitrusting kan ontsnappen. 
  2. Oefen in een prikkelarme omgeving
    Begin de training op een rustige plek waar weinig afleidingen zijn. Zo kun je je hond stap voor stap laten wennen aan de commando’s voordat je hem meeneemt naar drukkere gebieden. 
  3. Houd de wandelingen interessant
    Honden houden van variatie! Wissel regelmatig van route, laat je hond nieuwe plekken ontdekken en geef hem af en toe de tijd om uitgebreid te snuffelen. Zo blijft wandelen leuk en uitdagend. 
  4. Blijf rustig en geduldig
    Als je gefrustreerd raakt, voelt je hond dat meteen. Blijf kalm, zelfs als je hond niet meteen doet wat je van hem vraagt. Positieve energie en geduld hebben een grote invloed op het succes van de training. 
  5. Werk met korte trainingssessies
    Honden leren beter in korte, herhaalde sessies dan in een lange oefening. Plan meerdere korte wandelingen per dag waarin je specifieke commando’s oefent. 
  6. Vermijd het gebruik van straffen
    Straffen kan verwarrend zijn voor je hond en zijn vertrouwen in jou beschadigen. Focus op belonen van goed gedrag in plaats van het bestraffen van fouten. 
  7. Wees voorspelbaar en consequent
    Honden leren het snelst wanneer je consequent bent in je gedrag. Gebruik altijd dezelfde commando’s en reageer op dezelfde manier bij gewenst en ongewenst gedrag. 
  8. Vraag om hulp als het niet lukt
    Als je moeite hebt met het trainen van je hond, aarzel dan niet om hulp te vragen. Wij begeleiden je graag en kunnen specifieke tips geven die passen bij jouw situatie.
  9. Schrijf je in voor onze themales
    Uiteraard ben je ook van harte welkom bij onze themales “Lopen aan de slappe lijn”. Kijk hier voor data en informatie.

Geduld en doorzetten 

Het verminderen van trekken aan de lijn kost tijd en geduld. Maar onthoud: elke kleine stap vooruit is een overwinning. Beloon je hond consequent voor het juiste gedrag en geef hem de tijd om te leren wat je van hem verwacht. Uiteindelijk wordt wandelen niet alleen minder frustrerend, maar zelfs een plezierige activiteit voor jullie samen! 

Maak van elke wandeling een succes ! Go for it! ,ø 

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.