Mensen Welzijn

Heel veel mensen beleven plezier aan honden. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat dieren een positieve invloed hebben lichamelijke conditie en het geestelijk welzijn van mensen. Voor een hond moet je in beweging zijn. Ook doe je sociale contacten op tijdens het uitlaten of bij de hondenschool.

Een huisdier kan een belangrijke gesprekspartner voor mensen zijn. Dit geldt vooral als zij minder mobiel worden en daardoor minder contacten hebben. Zo veel en zo vaak als je wilt kun je tegen het dier je verhaal vertellen. Het huisdier vindt het prima en accepteert je zoals je bent. Gebleken is ook dat ouderen met een huisdier zich doorgaans minder eenzaam voelen en slechts zelden een depressie krijgen. Het zorgen voor een dier komt tegemoet aan de basisbehoeften van een mens: liefde geven, knuffelen en aaien. Dieren op hun beurt tonen hun aanhankelijkheid en dankbaarheid en dat geeft de mens weer het gevoel geaccepteerd te worden, belangrijk en onmisbaar te zijn.

Bij Stichting Alert worden honden opgevangen en deze honden hebben vaak extra verzorging en aandacht nodig. Deze verzorging en aandacht wordt voor een deel gedaan door mensen die een tijd niet goed hebben kunnen functioneren in de maatschappij en proberen terug te keren. Dit gebeurt in de vorm van bijvoorbeeld stageplaatsen.